Gezonde school

Onze school is een gezonde school, waar extra nadruk wordt gelegd op een gezonde, actieve leefstijl. Alle leerlingen krijgen bij ons twee keer per week bewegingsonderwijs. In groep 4 is er een extra beweegmoment in de vorm van zwemles. Sport en onderwijs versterken elkaar, aangezien regelmatig bewegen niet alleen bijdraagt aan een betere conditie, maar ook aan verbeterde leerprestaties.

De pijlers van de Gezonde school

  • Coördinator Gezonde school: Binnen onze school hebben wij twee coördinatoren. Deze coördinatoren nemen de regie t.a.v. het ‘Gezonde school’-beleid. Zij fungeren als contactpersoon binnen de school en voor externen. De taken van de coördinatoren omvatten het organiseren en coördineren van alles wat te maken heeft met de pijlers van De Gezonde School.
     
  • Meerkrachten: Iedere leerling verdient gelijke kansen om te kunnen deelnemen aan sportactiviteiten. Binnen onze school zijn twee Meerkrachten aangesteld die ouders en kinderen helpen om dit mogelijk te maken. De Meerkrachten kunnen ouders en kinderen helpen met de voorwaardencheck en aanmelding bij het Jeugdfonds sport & cultuur, zodat zij één jaar lang kunnen deelnemen aan sportactiviteiten zoals bijvoorbeeld voetballen, gitaar spelen, hockeyen of hiphoppen.
     
  • Leerlingvolgsysteem: Om de ontwikkeling te volgen, nemen alle leerlingen twee keer per jaar deel aan meet- en testmomenten die afgenomen worden door de vakdocenten bewegingsonderwijs. De ontwikkeling hiervan wordt weergegeven in het MijnRapportfolio van de leerling.
     
  • Water drinken: Vanaf groep 3 verwachten we dat alle kinderen een bidon meenemen voor in de groep, die gevuld wordt met water. Het is de bedoeling dat de kinderen per dag twee keer water drinken uit hun bidon. We hopen dat hierdoor kinderen vaker water gaan drinken en minder drankjes met veel suiker consumeren.
     
  • Motorisch Remdedial Teaching (MRT): Bij kinderen uit groep 1-2 wordt een motorische screening afgenomen. Als er zorgelijke signalen zijn over de motorische ontwikkeling, worden de ouders op de hoogte gebracht. Er kan geadviseerd worden om uw kind door te verwijzen naar fysiotherapie of om deel te nemen aan de MRT-les. MRT staat voor Motorisch Remedial Teaching. Dit betekent dat uw kind gedurende 10 weken tijdens schooltijd extra bewegingsonderwijs krijgt in een klein groepje van ongeveer 8 kinderen, onder leiding van een vakleerkracht gespecialiseerd in MRT. De focus ligt op het verbeteren van evenwicht, kracht en coördinatie. Ook krijgt uw kind wekelijks een oefenning mee naar huis om te oefenen.
     
  • Lekker Fit! week: Eén week per schooljaar is er een Lekker Fit! week. Tijdens deze week besteden wij extra aandacht aan een gezonde leefstijl. Er worden bijvoorbeeld verschillende clinics georganiseerd voor de kinderen, zoals boksen, voetbal, tennis, en meer. Daarnaast geeft de vakdocent les over gezonde voeding.
     
  • Sportmiddagen, Sporttoernooien, Koningsspelen en Finals Ahoy: De sportmiddagen en sporttoernooien maken deel uit van het bewegingsonderwijsprogramma. Alle groepen heen één keer per jaar een sportmiddag. Voor groep 5 tot en met 8 is er een jaarlijks evenement genaamd 'de Final'in Ahoy. Ook doen wij mee aan de Koningsspelen.
     
  • Spelinstuif: Twee keer per schooljaar organiseren de vakdocenten bewegingsonderwijs na schooltijd een spelinstuif in het naastgelegen Sidelingepark. Ouders kunnen samen met hun kinderen deelnemen aan sportieve activiteiten.




Deze initiatieven dragen bij aan een gezonde en actieve omgeving waarin ieder kind zich gesteund voelt en de kans krijgt om optimaal te ontwikkelen.